Is the menstruation cup safe to use?
Blog Ökovor

Je používanie menštruačného kalíška bezpečné?

Začnime od začiatku... Je menštruačný kalíšok taký nový, ako si myslíme?

Vôbec nie, nie je to taký nový produkt, ako si možno myslíte. V skutočnosti to bolo približne od začiatku 20. storočia.

Je menštruačný kalíšok skutočne bezpečný?

Menštruačný kalíšok je typ malej nádobky, ktorá sa vkladá do vagíny na odber menštruačnej krvi. Metaanalýza uverejnená v časopise The Lancet v auguste 2019 dospela k záveru, že menštruačný kalíšok je bezpečnou alternatívou.
                                                                                                                                                                                             

Môžem pri jeho užívaní vyvinúť syndróm toxického šoku?

V prvom rade nevyvolávajme zbytočný poplach. Syndróm toxického šoku (TSS) bol opísaný tak u žien, ktoré používajú tampóny, ako aj u žien, ktoré používajú menštruačné kalíšky. Netreba však podliehať panike, keďže je to extrémne zriedkavé

A čo je vlastne TSS alebo syndróm toxického šoku?

Syndróm toxického šoku je závažné ochorenie spôsobené toxínmi uvoľňovanými baktériami Staphylococcus aureus alebo Streptococcus pyogenes.
Staphylococcus aureus sa zvyčajne nachádza na koži a slizniciach ľudí bez toho, aby spôsoboval problémy, alebo niekedy spôsobuje menšie kožné infekcie, ktoré nie sú závažné. Inokedy však môžu spôsobiť život ohrozujúce problémy, ak sa dostanú do krvného obehu a poškodia orgány.
Streptococcus pyogenes je patogénny zárodok, ktorý často spôsobuje mierne infekcie, ako je faryngotonzilitída. Podobne ako Staphylococcus aureus môže tiež spôsobiť iné závažné a život ohrozujúce infekcie.

Ako dochádza k infekcii?

Infekcia týmito baktériami sa môže vyskytnúť u mužov aj žien cez kožu (rany, popáleniny alebo chirurgické zákroky), vagínu alebo hrdlo. U väčšiny exponovaných jedincov sa však nevyvinie syndróm toxického šoku, čo je veľmi vážny stav spôsobený toxínmi uvoľňovanými týmito baktériami.


A čo menštruačný kalíšok?

Vysvetlenie výskytu syndrómu toxického šoku v dôsledku používania tampónov a kalíškov je, že nahromadená menštruačná krv podporuje premnoženie týchto baktérií, ktoré potom môžu vstupujú cez vaginálnu sliznicu do krvného obehu a uvoľňujú toxíny zodpovedné za tento veľmi vážny stav.

V dnešnej dobe sa odporúča často vymieňať tampóny a dbať na správnu hygienu kalíška, aby sa predišlo riziku premnoženia týchto baktérií v nahromadenej menštruačnej krvi.

I dúfame, že tento príspevok bol užitočný a tešíme sa, že vás čoskoro privítame s novým obsahom! Môžete nás sledovať aj na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie
Ako si čistíte menštruačné nohavičky?

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.