Skin care during menstruation
Blog Ökovor

Starostlivosť o pleť počas menštruácie

Všimli ste si niekedy, že tesne pred menštruáciou sa vaša pokožka trochu premasťuje a objavuje sa obávané „periodické akné“, akné, ktoré sa objavuje na brade alebo čeľusti? Alebo že je vaša pokožka super jemná a hydratovaná a potom sa leskne o niečo jasnejšie? Vedeli ste, že vaša strava a menštruačný cyklus zohrávajú VEĽMI DÔLEŽITÚ úlohu v tom, ako vaša pokožka vyzerá a ako sa cítite?

Dĺžka menštruačného cyklu je u každej osoby iná, rovnako ako dĺžka trvania každej fázy. Veďte si denník alebo použite aplikáciu na sledovanie menštruácie a všímajte si, ako sa vaša pleť mení počas menštruácie – z mastnej na suchú za pár dní. Týmto spôsobom môžete nájsť najvyváženejšiu rutinu starostlivosti o pleť, ktorá bude zodpovedať vašim hormonálnym zmenám.

Tu je niekoľko tipov, ako vyvážiť starostlivosť o pleť s hormonálnymi zmenami.

Fáza 1: Folikulárna fáza

Trvanie: 7-10 dní

Folikulárna fáza začína po skončení menštruácie. Folikuly vo vaječníkoch sa pripravujú na uvoľnenie nového vajíčka. Estrogén začne stúpať, aby zahusťoval výstelku maternice, aby sa do neho neskôr zmestilo vajíčko.

Vo folikulárnej fáze je vaša pokožka na vrchole a vaša tvár je žiarivá ✨. Keď hladina estrogénu stúpa, pokožka zhrubne, póry sa zmenšia a produkcia kolagénu sa zvýši.

Zvýšte svoj lesk peelingom každý druhý deň, aby ste odstránili odumreté kožné bunky.

Fáza 2: Fáza ovulácie

Trvanie: 3-4 dni

Ovulačná fáza je čas, keď vaječníky uvoľnia vajíčko do maternice (t.j. keď ovulujete). V čase ovulácie zostávajú hladiny estrogénu zvýšené a telo začne produkovať luteinizačný hormón, ktorý môže spôsobiť mastnotu pokožky a spôsobiť škvrny.


Počas tejto doby sa vyhnite nadmernému nanášaniu make-upu a hydratačného krému a zvoľte jemný, nekomedogénny čistiaci prostriedok.

Skúste tiež začleniť suché čistenie do vašej každodennej rutiny, aby ste pomohli vašim lymfatickým uzlinám vyrovnať náhly nárast estrogénu. Použitie čistiacej masky je tiež skvelý spôsob, ako vyčistiť póry.

Fáza 3: Luteálna fáza

Trvanie: 10-14 dní

Kľúčom starostlivosti o pleť počas tejto fázy je zostať hydratovaná a zvýšiť príjem vody a antioxidantov vo vašej strave. Pokračujte vo svojom režime starostlivosti o pleť od fázy ovulácie a ak spozorujete tieto nepríjemné príznaky, skúste prejsť na čistiaci prostriedok s kyselinou salicylovou na starostlivosť o pleť pred menštruáciou. Vaša pokožka je počas menštruácie citlivejšia, preto aplikujte výživný hydratačný krém alebo hydratačnú a upokojujúcu masku, aby ste ju udržali hydratovanú.

Fáza 4: Fáza menštruácie

Trvanie: 3-7 dní

Prišiel deň: menštruácia je tu! Hladina progesterónu rýchlo klesá a hladina estrogénu je nízka.

V prvých dňoch menštruácie je vaša pokožka stále o niečo citlivejšia ako zvyčajne a stále sa môžu objavovať pupienky. Z tohto dôvodu bude vaša pokožka aj naďalej mastná, suchá, matná, škvrnitá a nerovnomerná. Udržujte pH svojej intímnej oblasti prírodnými produktmi, ako je menštruačné umývanie.



Na začiatku menštruácie pokračujte v používaní čistiaceho prostriedku so salicylovou kyselina na boj proti akné počas menštruačného cyklu. Protizápalové a antioxidačné masky sú tiež skvelé na to, aby dodali pleti dodatočnú podporu, ktorú potrebuje.

Predchádzajúce
Čo potrebujete vedieť o našej menštruačnej bielizni
Ďalšie
Aký je vzťah medzi menštruáciou a kandidózou?

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.